Mám ukončiť dojčenie kvôli bolestiam bruška?

Kristína    20.05.2024, 13:12

Dobrý deň. Mám 8mesačného synčeka, ktorého stále trápia bolesti bruška od narodenia. Je kojený, v 6.mesiaci sme začali s príkrmami, ale zje len tak 3-4 lyžičky. Stále mu stačí len moje mliečko, ale trápi ma, že ho stále bolí bruško. Stále má akokeby zastavené vetry. Budí sa na to zo spánku. Myslela som, že to môže byť nejakou potravinovú, ktorú ja zjem (strukoviny ani kapustu nejem vôbec). Buď pečivo, alebo mliečne výrobky, ale aj keď som to na pár dní vylúčila, tak sa bolesti nezmiernili. Poslednú dobu je to tak, že ho večer uspávam na prsníku polhodinu, zaspí napr na 45 minút a potom sa budí so strašným revom. Pomôže len keď si ho priložím, zaspí na 5 minút a zase. A takto to trvá tak 2 hodiny, potom už spí trochu lepšie. Už som zvažovala či to nemôže spôsobovať samotné dojčenie. UM mal asi v 3 mesiacoch 4 dni, kedy som nemohla kvôli liekom kojiť a vtedy ho to nebolelo. Čo by ste mi prosím poradili? Ďakujem.

Milá Kristína,

dojčené bábätká sa správajú inak ako bábätká, ktoré dostávajú umelú komerčnú výživu. To, čo pozorujete, typicky nie je otázka toho, že bábätko pociťovalo bolesť, ale prejav nespokojnosti, ktorý sa týka spánku. Ak bábätko dostáva núdzovú náhradnú výživu, správa sa inak. Pre vaše bábätko je nesmierne dôležité, že ho dojčíte. Nejde o súvislosti s vašou stravou. Nemá zmysel uvažovať nad ukončením dojčenia. Dojčenie je fyziologická norma a ak sa vaše bábätko správa ako dojčené bábätko, správa sa normálne. Otázka je, ako to celé zvládnuť tak, aby ste boli obaja spokojní. Je pomerne typické správanie dojčeného bábätka, že uspávanie trvá dlhšiu dobu a že potom, čo bábätko zaspí, sa po určitom krátkom čase budí a potrebuje ďalšie podnety, ktoré mu pomôžu toto precitnutie zvládnuť prechodom do spánku. Ak sa tak neudeje, je pomerne typické, bábätko začne byť nespokojné a môže veľmi plakať. Jeho správanie vtedy pripomína prejav bolesti a je pochopiteľné, že vám to pripadá ako bolesť bruška alebo problém s vetrami. Odporúčame vám zostať s bábätkom po tom, čo zaspí a pri prvých náznakoch precitania mu ponúknuť prsník. Ak ostanete spoločne pri bábätku po tom, čo večer zaspí, môžete spolu s ním spať a tento večerný spánok pre mnohé ženy predstavuje dôležitý spánok, ktorý im pomáha lepšie zvládať nočné precitanie bábätiek. Ďalšou možnosťou je uspávať bábätko v šatke alebo v nosiči, aby ste sa tak mohli po jeho zaspatí venovať ešte činnostiam, ktoré potrebujete urobiť a uspať bábätko pri jeho precitaní hojdaním a ponúknutím prsníka.

Odporúčame vám zúčastniť sa podpornej skupiny dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete iné ženy s bábätkami v tomto veku a staršími bábätkami a získate cenné skúsenosti, podporu a povzbudenie. Prečítať si môžete aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mám ukončiť dojčenie kvôli bolestiam bruška?