Idem na operáciu

Klára    17.05.2024, 10:30

Dobrý deň, prosím Vás, potrebujem poradiť, ako postupovať. Moja 19-mesačná dcérka je od narodenia dojčená: takmer 7 mesiacov výlučne, potom po troške začala jesť aj jedlo. Ešte aj teraz sa nie vždy naje veľa, zato mlieko pýta často. Od narodenia spí s nami v posteli, poobede aj večer ju uspávam na prsníku. V noci sa budí zvyčajne raz, volá ma a väčšinou chce aj mlieko. Niekedy vypije viac, inokedy len párkrát cucne a spí ďalej. Ráno sa veľa dojčí - až mám niekedy pocit, že už nemá čo piť, a predsa stále strieda prsníky, až ma niekedy svrbia. O dva týždne idem na operáciu žlčníka (to už bude mať dcérka takmer 20 mesiacov). Budem asi dve noci v nemocnici, ak nie viac. Najprv som myslela, že ju budem môcť mať v noci pri sebe, na rodinnej izbe (bývame v Rakúsku), s tým, že manžel by sa o ňu staral a ja by som ju len večer nadojčila, ale spala by pri ňom. Ale nakoniec mi povedali, že aj tak ju kvôli anestéze nebudem môcť 1-2 dni kŕmiť, a že budem boľavá a bude dobre, ak budem spať a mať pokoj. A áno, vždy keď sme boli na nejakých vyšetreniach, je v strese z toho prostredia. Čo mám podľa Vás robiť? Presadiť si, aby bola so mnou, poprípade ju aj dojčiť napriek ich neodporúčaniu? Alebo ju nechať doma s manželom a vymyslieť nejaký plán dočasného “odstavenia”? Chcela by som, aby sa dcérka trápila čo najmenej. A v poslednej dobe začala viac prejavovať záujem o tatu, tak že či s manželom máme nacvičiť nejakú upokojovaciu stratégiu, keďže sa inak drvivú väčšinu času upokojuje so mnou..? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď!

Milá Klára,

hospitalizácia nie je dôvodom na to, aby ste prestali dojčiť. Odporúčania, ktoré ste dostali, odrážajú všeobecnú predstavu o tom, ako dlho má trvať dojčenie, nie skutočné vedecké poznatky. Prečo inak by mohli bez problémov dojčiť ženy napríklad po cisárskom reze, dokonca ešte počas ukončovania cisárskeho rezu? Tieto ženy tiež dostanú anestéziu. Ale pri novorodenom bábätku všetci chápu, že je dojčenie dôležité. Pri 19-mesačnom dieťati ženy bežne dostanú odporúčanie 24 – 48 hodín nedojčiť kvôli anestézii. Pritom je to tá istá anestézia, ako pri pôrode cisárskym rezom. Jediné, čo sa líši, je vek dieťaťa a predstava o tom, ako dlho má trvať dojčenie. Takže, keď preskúmate otázku anestézie z hľadiska skutočných vedeckých poznatkov, potom zistíte, že účinok anestézie odznie veľmi rýchlo, preto sa človek prebudí, a v čase, keď sa človek prebudí, je to preto, že v krvi sa už nenachádza prakticky žiadne anestetikum. A to znamená súčasne, že ho nebude obsahovať materské mlieko. Preto anestézia, ani celková, nepredstavuje žiaden problém pre dojčenie a dojčenie netreba prerušiť ani na minútu. Rovnako môžete pokračovať v dojčení aj z hľadiska iných podaných liekov pri operácii či po operácii, vrátane antibiotík, ak by to bolo potrebné, či liekov od bolesti. Prečítajte si k tomu aj toto vysvetlenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Odporúčame vám preto zvážiť tieto kroky:

1) Nechajte sa hospitalizovať až v deň operácie.

2) Ak je hospitalizácia skutočne nutná, žiadajte, aby ste boli hospitalizovaná aj s dieťaťom aj so sprievodcom k nemu. Ako dojčiaca matka máte na to nárok. Nevzdávajte sa tohto nároku pri prvom odmietnutí. Možno vám to v niektorej nemocnici umožnia, aj keď vám to v inej zamietnu.

3) Aj keby ste neboli s dieťatkom hospitalizovaná, žiadajte, aby vám ho mohli nosiť na dojčenie celý deň.  Na toto máte nárok, nevzdávajte sa ho.

Ak nebudete s dieťatkom v nemocnici, môže byť dôležité, aby ste podnikli kroky na udržanie tvorby mlieka, hoci poznáme aj deti, ktoré trojdňovú pauzu v dojčení zvládli bez problémov – toto závisí najmä od povahy dieťaťa. Ale aj z pohľadu vášho komfortu, ľudia, ktorí hovoria ženám, že potrebujú mať po operácii pokoj, nedomyslia, že ak ide o dojčiacu ženu, tak zažije bolestivé naliatie prsníkov, s rizikom vzniku zápalu prsníka, čo môže byť zbytočná komplikácia v období po operácii. Ak bude dojčiaca žena bez dieťaťa, bude potrebovať mlieko odstriekavať alebo odsávať, aby sa nehromadilo v prsníkoch, čo bude omnoho náročnejšie, ako keď jej bude môcť dojčiť a všetky ostatné časti starostlivosti o dieťa preberie niekto iný.

Ak by ste predsa len s dieťatkom neboli, odporúčame vám odstriekavať alebo odsávať mlieko, aby sa prsníky vyprázdňovali. Okrem toho ľudia, ktorí sa budú starať o vaše dieťatko počas vašej hospitalizácie by vám mohli pomôcť tým, že by vytvorili podmienky na to, aby vaše dieťatko bola počas vašej hospitalizácie kŕmené takým spôsobom, ktorý najpravdepodobnejšie umožní jeho návrat k dojčeniu, najmä je dôležité, aby pri starostlivosti o dieťatko nepoužívali fľašu alebo cumlík. Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne dojčenia:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=533

Z hľadiska udržania tvorby mlieka urobte tieto kroky:

1) Odsávajte si alebo si odstriekavajte mlieko, dostatočne často, dostatočne intenzívne, prípadne si to vyskúšajte ešte predtým, ako pôjdete do nemocnice, pretože odsávanie a odstriekavanie je zručnosť, ktorú sa treba naučiť. Ak by ste potrebovali, poproste laktačnú poradkyňu MAMILY o pomoc. Odsávanie môžete zefektívniť stláčaním prsníka počas odsávania.

2) Ak by ste boli od dieťatka oddelená na dlhšiu dobu, môže mať zmysel pred návratom z nemocnice začať zvyšovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

3) Prečítajte si tento článok o skladovaní materského mlieka:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Počas vašej hospitalizácie môže byť vaše dieťatko kŕmené vaším mliekom tak, že ho napríklad bude mať primiešané do jedla. V tomto veku už nepotrebuje umelé mlieko, aj keby ste žiadne zásoby materského mlieka nemali. Rovnako dokáže zvládnuť tri dni aj úplne bez materského mlieka. Ak si budete v nemocnici mlieko odsávať, posielajte ho dieťatku domov, aby ho spolu s jedlom mohlo zjesť. V tomto veku nemá zmysel dávať dieťatku fľašu, dávajte mu vodu z otvoreného pohárika (nie pohárika s náustkom - to je len iný typ fľaše). Jedlo môže jesť buď vo forme akýchkoľvek príkrmov, prípadne s primiešaným materským mliekom, ak by ste si nejaké mlieko odsali alebo odstriekali počas hospitalizácie. Ak dieťatko nebude mať chuť piť vodu, môže dostávať príkrmy, ktoré sú veľmi tekuté tak, aby malo pokrytú potrebu tekutín. Ak sa dá vyhnite sa podávaniu čaju z fľaše.

Z hľadiska vašej operácie: môžete dojčiť až do začiatku operácie a potom hneď, ako sa operácia skončí a vy sa na to budete cítiť. Lieky, ktoré budete po operácii dostávať, ani narkóza akéhokoľvek typu, nepredstavujú pre dojčenie žiadnu prekážku.  A samozrejme, že po príchode z nemocnice môžete dieťatko ďalej dojčiť, aj keby ste potrebovali užívať lieky proti bolesti, prípadne iné lieky. Po príchode z nemocnice sa snažte čo najviac času s dieťatkom stráviť v kontakte koža na kožu, ktorý pomôže tomu, aby dieťatko prekonalo nepríjemný zážitok odlúčenia od vás a pomôže tomu, aby sa bolo znova ochotné sa prisávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Idem na operáciu