Strava matky a stolica bábätka

Kristína    14.05.2024, 13:24

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať že či môže strava mamičky spôsobiť hnačku u bábätka? Moje bábätko malo pred 3 dňami 3 mesiace. A bola zahlienena tak sme šli k doktorke a tá nám predpísala pamycon do nosa, a kvapky sinupret (3x6 kvapiek). Začala som jej dávať tie kvapky do čaju tak ako mi kázala doktorka. Moje bábätko je výlučne dojčené, sem tam už dostala aj čistý feniklový cajik ale to max 2 - 3 čajové ližičky. Od štvrtku do nedele som jej dávala tie kvapky a v nedeľu ju tak strašne prehnalo, a trvalo to ďalších 5 dni. Hneď som jej vysadila kvapky a aj čaj a kúsok sa to zlepšilo. Keď som zavolala doktorke že aká je situácia hneď jej otázka bola že či som nezjedla niečo nové? Jedla som to čo bežne. Snažím sa jesť všetko. A keď zjem niečo čo som ešte nejedla tak si dám len kúsok a sledujem aký to má účinok ale vacinou je všetko v poriadku. Ďalej v pribalovom letáku som čítala že sinupret kvapky môžu deti až od 2 rokov. A dokonca obsahujú alkohol. Ale doktorka mi tvrdila že z kvapiek ju nemôže preháňať. Že určite sme chytili nejaký vírus. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Kristína,

možné príčiny tejto situácie sú rôzne, ale je mimoriadne nepravdepodobné, aby príčinou bola vaša strava. Pokojne konzumujte ďalej to, na čo ste zvyknutá a vám nespôsobuje problémy. O strave dojčiacej ženy vám odporúčame preštudovať si tento článok, ktorý medicínsky tím MAMILY pripravil na základe súčasných poznatkov medicíny založenej na dôkazoch:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda/obmedzovanie/

Vzhľadom na to, že bábätko bolo choré, dá sa očakávať zmena vo vzhľade stolice a toto je omnoho pravdepodobnejšie vysvetlenie situácie. Ak by to tak bolo, tak pokračovanie v dojčení je pre bábätko ešte o to dôležitejšie a predstavuje priamo liečbu tejto situácie: materské mlieko obsahuje látky vystieľajúce črevnú sliznicu, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva, protizápalové látky, nehovoriac o množstve probiotických baktérií, ktoré sa nachádzajú v každej kvapke materského mlieka.

Aj z tohto dôvodu, ak bábätko potrebuje užívať lieky orálne (cez ústa), má zmysel mu ich podávať v materskom mlieku a vyhnúť sa použitiu čaju.

Ak sa bábätkám podáva čaj, jeden z možných dôvodov je obava o to, či bábätku nechýbajú tekutiny. Lenže výlučné dojčené bábätko by nemalo dostávať žiadne iné tekutiny, než materské mlieko z prsníka. A ak ho získava dostatočné množstvo, bude dostatočne hydratované. Materské mlieko obsahuje vysoký podiel vody. Pár lyžičiek čaju navyše nepomôže zlepšiť hydratáciu bábätka a zbytočne riedi materské mlieko. Zvlášť choré bábätko potrebuje každú kvapku materského mlieka, pretože v ňom získava protilátky proti ochoreniu, ktoré ho trápi.

 Ak by sa čaj používal preto, že bábätko je nespokojné a uplakané a uvažuje sa ako nad príčinou nad boľavým bruškom (kolikou), potom má zmysel vedieť, že existujú rôzne príčiny nespokojnosti a plaču bábätiek, ktoré je možné riešiť a zlepšiť. Problém s kolikami, boľavým bruškom a plačom bábätka nemusí súvisieť len s „plynmi v brušku“. Potvrdzujú to aj výsledky tejto štúdie, ktorej záver znie: Kvapky a lieky proti kolike nepomáhajú. Prečítajte si podrobný článok medicínskeho tímu MAMILY o najčastejších príčinách nespokojnosti a plaču bábätiek, ktoré sa vyhodnotia ako „kolika“ a o možných riešeniach:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strava matky a stolica bábätka