Uzivanie liekov a dojcenie

Petra    12.05.2024, 09:55

Dobrý deň, mám 3-týždňové bábätko,ktoré dojčím a chytila som alergický výsev. Doktorka mi predpísala Advantan krém ráno a večer a Zenaro tabletku 1x ráno. Doporučila aj po tom kréme , aby som nedojčila a radšej odsala mlieko. Poprosím o názor, nerada by som nejak ublížila bábätku. Ďakujem

Milá Petra,

krém, ktorý ste dostali, obsahuje kortikoidy. Tie nepredstavujú pre dojčenie problém, pretože v materskom mlieku sa nachádzajú prirodzene a toto množstvo sa nedá navýšiť tým, čo by žena dostávala vo forme liekov. Nemusíte teda časovať dojčenie podľa aplikácie krému, nemusíte prestať dojčiť a odsávať si mlieko. Preštudujte si aj túto otázku z poradne, v ktorej sa žena pýta, či môže užívať kortikoidy lokálne dlhodobo, ktoré jej predpísal jej lekár na užívanie pri dojčení:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5121

Z hľadiska dojčenia má zmysel zvážiť užívanie lieku Zenaro. Užívanie tohto lieku nepredstavuje problém pre dojčené bábätko ako také, ale orálne antihistaminitká ako Zenaro môžu potenciálne (nie všetkým ženám) znižovať tvorbu mlieka. Preto z hľadiska možného vplyvu na tvorbu mlieka je v období dojčenia lepšie vyhnúť sa používaniu antihistaminík v orálnej (tabletkovej) podobe. Je možné pokúsiť sa príznaky alergickej reakcie zmierniť lokálnymi antihistaminikami, prípadne kombináciou lokálnych antihistaminík a kortikoidov a prípade aj celkovými kortikoidmi (viď odpoveď z poradne dojčenia vyššie).

Prečítajte si aj toto vysvetlenie: 

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Ak by bolo Zenaro alebo iné antihistaminiká vašou jedinou možnosťou, vzhľadom na to, že vaše bábätko je ešte veľmi maličké a závislé od výlučného dojčenia, vám odporúčame v takom prípade stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili výdatnosť dojčenia a v prípade, že by bolo potrebné po nasadení anthistaminík zlepšiť dojčenie, aby ste tak mohli v kontakte s poradkyňou pri dojčení urobiť čo najskôr. Avšak pre potlačenie alergickej reakcie nie sú celkové antihistaminiká ako Zenaro jedinou možnosťou, preto je možné sa im vyhnúť a súčasne tak sa vyhnúť aj rizikám použitia tohto lieku pre dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Uzivanie liekov a dojcenie