Kŕmenie iba v jednej polohe

Dominika    09.05.2024, 16:06

Dobrý deň, je možné, že dieťa sa chce dojčiť iba v jednej polohe? Ide o to, že mám naozaj veľké prsia a od začiatku a tým bojujeme. Malý ma 7 týždňov. Bola u nás aj laktacna poradkyňa ale jediná poloha v ktorej sa chce kojiť je v polohe ležmo, s tým, že mám plienkou podložené prso. Akonáhle chceme inak tak vrešti. Už jeden štrajk sa nám podarilo prekonať (Po tomto štrajku sa prisal aj v iných polohách). A kedze nie vzdy ked chce papat sme doma, tak ta poloha ležmo je náročná na uskutočnenie.. Ďakujem za odpoveď.

Milá Dominika,

mnohé bábätká nemajú radi zmeny a je možné, že bábätko, ktoré sa 7 týždňov dojčilo len ležmo, môže odmietať inú polohu, napr. v sede. Preferovanie jednej polohy je často aj prejavom reakcie na tok mlieka. Ak ste teda riešili v nedávnej minulosti štrajk, skontaktujte sa znova s laktačnou poradkyňou, ktorú ste kontaktovali pred tým. Je možné, že pre zlepšenie situácie bude potrebné urobiť aj ďalšie kroky, napríklad zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka. Okrem toho sa môžete pomaly, postupne snažiť túto polohu meniť tak, aby časom bolo možné dojčiť aj v sede. Zmeny robte po malých kúskoch v priebehu dní. V tejto situácii je dôležité trpezlivo skúšať a byť vynaliezavá. Využívajte chvíle, kedy je bábätko spokojné, prípadne polobdelé. Môžete skúsiť pri jeho precitaní ponúknuť bábätku prsník v mierne zmenenej polohe, keď je ešte v polospánku. Samozrejme, že má zmysel skúšať robiť tieto zmeny, presne pre to, ako píšete, je potrebné mať funkčnú polohu na dojčenie aj vonku. Účinné môže byť aj vyskúšať prsník bábätku ponúknuť v šatke, napríklad takto:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

pričom, keď spojíte dojčenie s pohybom, či skákaním na fitlopte, je možné, že bábätko bude ochotné prisať sa aj tak, ako nie je zvyknuté.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kŕmenie iba v jednej polohe