Špatné přisátí u novorozence

Tereza    07.05.2024, 15:30

Zdravim, jeste jsem v porodnici po sekci. Male jsou 3 dny. Uz na UZ si vzdy cucala prsty. Nevim, zda to muze souviset s problemem, ktery nyni resim. Mleko se mi spousti, mala ale do ust nevezme celou bradavku, spodni ret ma vpaceny, vtahuje tvare. Po chvili kdyz ji celou bradavku s dvorcem do pusy vlozim sama, ji stejne povytahne a saje hlavne z bradavky. Prijem ma. Ale mlaska u toho. Napolyka vzduch. Sestry mi tu doporucily orofacialni masaz a hned kloboucek. Oboje bez efektu. U prsu chce usinat, cucat, dumlat. Je asi holt takto zvykla z briska. Detska sestra ji nasilim povytahovala spodni ret. Na zvuky pri krmeni taktez bez efektu. Zazil jste nekdo? Jak prosim resit?

Milá Terezo,

jednou z podmienok správneho prisatia je poloha bábätka, v ktorej je preň fyzicky možné prisať sa so zaklonenou hlavičkou hlboko do prsníka. V situácii, ktorú opisujete, je najefektívnejšie upravovať prisatie bábätka v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože bez ohľadu na príčinu nesprávneho prisávania vášho bábätka, môže vo vašom prípade veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Spoločne s laktačnou poradkyňou potom bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

Aj preto klobúčiky nie sú v tomto prípadne v žiadnom bode užitočná pomôcka. Klobúčiky nenaučia bábätko správnemu prisatiu k prsníku. Práve naopak. Učia ho, že prisávať sa má plytko, len na špičku prsníka a učia ho pri satí používať odlišné svaly, než bábätká, ktoré pijú mlieko z prsníka. Klobúčik je spôsob, ako z prsníka urobiť fľašu. Bábätko tak získava len to mlieko, ktoré natečie do klobúčika. Dojčiť dlhšiu dobu s klobúčikom sa preto darí len ženám, ktoré majú vysokú tvorbu mlieka a ich bábätká nereagujú na to, že tvorba mlieka sa postupne znižuje. Omnoho častejší scenár je, že po určite dobe sa bábätká pri pití z klobúčika začnú hnevať a odmietať sa prisávať na klobúčik na prsníku. Toto sa však typicky neudeje za pár dní a aj preto v pôrodniciach často nevidia dôsledky odporúčaní klobúčikov.

Orofaciálna masáž v tejto situácii nemá akým spôsobom pomôcť. Bábätko sa navyše môže začať na prst v pusinke hnevať a môže túto nespokojnosť preniesť aj na dojčenie.

Laktačná poradkyňa preto okrem pomoci bábätku so správnym prisatím, skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete, najmä mľaskanie, ktoré spomínate, ktoré sa spája aj s tým, že bábätko nahltá vzduch.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Avšak pri 3-dňovom bábätku by malo byť možné pomôcť bábätku získavať dostatok mlieka len úpravou polohy tak, aby sa zlepšilo prisatie a stláčaním prsníka. Vďaka tejto pomoci by bábätko malo byť schopné získať z prsníka dostatok mlieka.

3) Ak by to bolo potrebné, je možné zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

ale toto rozhodnutie by sa malo odvíjať od toho, ako bude vyzerať pitie bábätka po úprave prisatia a stláčaní prsníka.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Nenechajte bábätko spinkať v zavinovačke. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Fyzický kontakt počas spánku bábätku mu bude pomáhať regulovať správne príjem potravy a tiež spánkové cykly a bábätko sa tak bude dojčiť, keď bude pripravené sa znova dojčiť. Bábätká v kontakte koža na kožu sa dojčia typicky omnoho častejšie, než ak sú zavinuté v zavinovačke a to zvyšuje príjem mlieka a zlepšuje dojčenie.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Špatné přisátí u novorozence