Podpora psychiky a imunity při kojení

Barbora G.    03.05.2024, 10:19

Dobrý den, máme předčasně narozenou dceru, za níž denně jezdíme na JIP a 5leteho syna, který nosí ze školky bacily. Čím mohu podpořit imunitu při kojení? Vit. C prý mohu max 200 mg/den. Mohu kolostrum? Echinaceu? Dále prosím o radu ohl. doplňků stravy či medikamentů podporujících psychicky stav. Terapeutka mi doporučila Lavekan, Kozlíkové kapky, Rozchodnici růžovou nebo Guayacuranu. Mohu něco z toho při kojení? Dále prosím o info, zda na zvýšení laktace muže výrazně pomoci akupunktura. Beru Benefikt i Pískavici a dále homeopstikum Ricinus Communis. V posledních týdnech mě trápí její pokles. Moc děkuji!

Milá Barbora G.,

z hľadiska dojčenia nepredstavuje problém používanie prípravkov na zlepšenie imunity, ktoré spomínate, prípadne aj iných.

Pri vitamíne C pre dojčiace matky existuje odporúčanie, aby maximálna denná dávka bola 100 mg/deň. Obavy z vysokých dávok vitamínu C sú pravdepodobne o niečo viac opodstatnené pri infúznej liečbe vitamínom C, keď vitamín C dosahuje vysoké hladiny v krvi a tým pádom aj v materskom mlieku. Ak sa vitamín C dostáva do tela orálne (jedlo alebo tabletky), tak je jeho hladina v krvi obličkami udržiavaná v relatívne konštantnej hladine a zvyšok sa vylúči močom z dôvodu prebytku vitamínu C. Z dôvodu toho, že hladina vitamínu C je v krvi regulovaná a relatívne stála, tak aj hladina vitamínu C v materskom mlieku je relatívne stála a neovplyvňovaná zvýšeným príjmom vitamínu C matkou. Keďže pre vitamín C v materskom mlieku existuje regulačný mechanizmus, tak sa jeho obsah v materskom mlieku mení relatívne veľmi málo. Navyše vitamín C za bežných okolností vydrží v tele mnoho dní, ak matka začne užívať vitamín C, tak bude skracovať doba, ktorú vitamín C zostane v tele.

Imunitu môžete podporiť aj opatreniami, ktoré z hľadiska dojčenia a zloženia materského mlieka vôbec nie je potrebné riešiť – napríklad pobyt na slnku, fyzická aktivita, obmedzenie pozerania do obrazoviek telefónu, počítača či televízora pred spaním, zabezpečenie pomoci so starším synčekom, aby ste mohli byť dostatočne odpočinutá a vyspatá.

Mnohé tieto opatrenia zlepšujú aj psychickú pohodu. A v tejto oblasti znova môžete používať prostriedky, na ktoré sa pýtate. Ak by to bolo potrebné, netreba sa vyhýbať ani liečbe, ak by bola indikovaná. Preštudujte si v tejto súvislosti tieto odkazy:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2072

Dokonca niektoré antidepresíva majú potenciál zvyšovať tvorbu mlieka.

Nemáme skúsenosti s vplyvom akupunktúry na zvyšovanie tvorby mlieka. O tvorbe mlieka rozhoduje najmä to, koľko mlieka sa odoberie z prsníka. Ak teda svoje predčasne narodené bábätko nedojčíte, má zmysel zamerať sa na odstriekavanie alebo odsávanie materského mlieka, najmenej 8x denne, z toho aspoň raz v noci po 20 minút z oboch prsníkov tak, aby ste pokrývali potrebu výživy materským mliekom pre svoje dieťatko a odsávali ešte aj niečo navyše. Ak už odsávate mlieko nejakú dobu, má zmysel skontrolovať odsávačku, či funguje správne, prípadne či máte správny nástavec. Môže mať zmysel zvážiť použitie odsávačky, ktorá odsáva oba prsníky naraz, existujú aj odsávačky, ktoré nie je treba pridŕžať a dokonca majú aj vlastný zdroj energie, takže je možné odsávať pri starostlivosti o staršie dieťa, či dokonca spánku. Pri odsávaní v prípade, že nie ste s bábätkom, môže pomáhať pozerať sa na fotku bábätka, prípadne mať nejakú vec s vôňou vášho bábätka a využívať ju pre lepšie odsávanie. Skontaktujte sa tiež s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne urobili kroky pre zvýšenie odberu mlieka z prsníka a tiež pre návrat k dojčeniu. S laktačnou poradkyňou prejdite aj dávkovanie byliniek, ktoré užívate pre zvýšenie tvorby mlieka, či užívate bylinky v dostatočnom dávkovaní. Preštudujte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=9773



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podpora psychiky a imunity při kojení