Konec s kojenim

Michaela    29.04.2024, 16:11

Krasny dobry den. Žiju v zahraničí, kde mateřská je pouze 3 měsíce. Dceři teď nyní je 1 rok a ja musím prestat kojit neboť už opravdu musím do práce. Dcera je závislá na prsu. A hlavně u něho usina. V noci se tak 2-3x budí a chce prso. Vůbec nevím jak mám něžně odstavit. :-( máte nějakou radu?

Milá Michaela,

ohľadom ukončenia dojčenia sa ženy často dozvedajú rôzne informácie, ktoré sú nesprávne. Jednou z nich je, že dojčenie nie je možné zlúčiť s návratom do práce. Pravý opak je pravdou. Samozrejme, že starať sa o ročné dieťa a popri tom chodiť do práce je nesmierne náročné. Niekedy sa zdá, že je to náročné kvôli dojčeniu, avšak dojčenie celú situáciu len uľahčuje:

  • Návrat do práce je obrovskou zmenou v živote a režime matky, aj dieťaťa. Dieťa začne typicky tráviť veľa času mimo matky a to so sebou prináša stres. A tento stres pomáha práve dojčenie po návrate z práce zmierňovať. Navyše väčšina detí v tejto situácii začne tráviť čas v detskom kolektíve a s tým sa spája vystavenie dieťaťa omnoho väčšiemu množstvu detských chorôb, pričom nedojčenie zvyšuje riziko, že dieťa bude častejšie choré a že jeho choroby budú mať horší priebeh. Ak dieťa nebude dojčené, je pravdepodobnejšie, že matka bude musieť vynechávať prácu kvôli starostlivosti o choré dieťa. Spolu s tým, že materské mlieko naďalej podporuje dozrievanie imunitného systému, obsahuje množstvo imunitných látok, protilátok, protizápalových látok, či látok, ktoré pomáhajú vyzrievaniu čreva, vrátane probiotických baktérií, pomáha dojčenie zlepšovať imunitu dieťaťa a tým znižuje pravdepodobnosť, že dieťa ochorie.
  • Stres, ktorý sa spája s návratom do práce, pomáha práve dojčenie zmierňovať. Dieťatko po návrate matky z práce môže zažiť vďaka dojčeniu uvoľnenie, upokojenie, môže sa konečne dobre vyspinkať. A mnohé ženy si nevedia vynachváliť práve to, že po návrate z práce si môžu s dieťaťom pri dojčení na chvíľu zdriemnuť a nabrať energiu. A v tomto veku dieťaťa je navyše možné urobiť aj to, že dieťatko by konzumovalo jedlo v čase odlúčenia od matky a v čase, kedy môže byť s matkou, by bolo len dojčené. Žene tak odpadáva potreba variť pre dieťa jedlo, kŕmiť ho, stačí ho len dojčiť.
  • Deti v tomto veku sa typicky často v noci budia. Táto potreba súvisí s prudkým rozvojom mozgu v tomto veku. Pre nedojčiacu ženu je omnoho náročnejšie zvládať časté nočné precitnutia, ak musí dieťa znova uspávať na rukách, hojdaním, chôdzou po izbe. Dojčenie a spoločné spanie vám tak poskytne možnosť zobúdzať sa pri precitaní dieťaťa z ľahkého spánkového cyklu, pretože vaše spánkové cykly budú pri spoločnom spaní prepojené. A zobudiť sa z ľahkého spánkového cyklu je omnoho menej náročné pre matku. A súčasne je možné hneď prisať bábätko späť k prsníku a nechať ho zaspať, pričom môže žena znova už zaspávať. Dojčenie tak uľahčuje nočnú starostlivosť o dieťa.
  • Ak dojčenie ostane zachované, predchádza sa tým rizikám predčasného odstavenia pre bábätko, aj pre matku: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Zvážte preto scenár, že by ste svoje dieťatko dojčili ráno až do času, kým nemusíte odísť do práce a potom znova po návrate z práce a počas noci. V čase oddelenia od dieťaťa by ste si mohli mlieko párkrát odsať, preskúmajte aj legislatívne možnosti v krajine, kde žijete, mnohé krajiny poskytujú dojčiacim ženám zo zákona nárok na prestávku na odsatie mlieka. Toto mlieko môžete nechať pri izbovej teplote stáť a následne ho môže vaše dieťatko dostať do jedla napríklad v nasledujúcom dni. Aby dojčenie fungovalo čo najlepšie, má zmysel urobiť opatrenia, ktoré zabezpečia, aby dieťa v čase vašej neprítomnosti nedostávalo cumlík a tekutiny z fľaše. Oboje majú totiž potenciál zhoršiť prisatie dieťatka a to môže spätne zhoršiť dojčenie a spôsobiť bolesť pri dojčení. Ľudia, ktorí sa budú o dieťatko starať, potrebujú nájsť spôsoby, ako ho utíšiť a ako ho uspať v čase vašej neprítomnosti. Nepíšete viac o tom, kde bude čas tráviť dcérka, ale ak by sa o ňu staral jeden človek, ktorý by na to mal priestor, môže začať dcérku uspávať napríklad na prechádzke v nosiči alebo v šatke. Bolo by v takom prípade ideálne, aby ešte pred nástupom do práce dcérka začala tráviť čas s týmto človekom, aby mu dôverovala a bola naňho zvyknutá. Môžete sa inšpirovať aj viacerými príbehmi, ktoré nám zaslali ženy, ktoré majú skúsenosti s návratom do práce, aj pri mladšom, než ročnom dieťatku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/

Môžete sa tiež skontaktovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prekonzultovali tieto informácie a vytvorili na mieru šitý plán podľa vašich potrieb. Ak by ste sa napriek tomu rozhodli dojčenie ukončiť, laktačná poradkyňa MAMILY vás môže sprevádzať aj týmto procesom. Preštudujte si vo všeobecnosti tieto informácie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Konec s kojenim