10 dnove dieta, nechce sa prisat

Katarina    01.04.2013, 12:20

Dobry den, mam 10 dnove dieta - syna. Po porode som ho nemala moznost mat pri sebe - neodisla mi placenta a musela som byt operovana s naslednym kludom na lozku. Syna mi priniesli az na druhy den po porode, dovtedy mi ho len nosili kazde tri hodiny na prikladanie. Mliecko som este nemala. Prisaval sa vsak pekne, mliecko sa mi spustilo na stvrty den. Sal pekne. Potom sa mu zvysil v krvi bilirubin (novorodenecka zltacka), tak musel byt svieteny. Opat som s nim nebola, len som chodila kazde tri hodiny kojit. Napriek tomu, ze syn skoro stale spal, som ho budila na kojenie - potreboval tekutiny na uzdravenie. Standardny postup nemocnice. Stale sal pekne a konecne sa mi spustila aj tvorba mliecka, co malo za nasledok zvacsenie prs aj bradaviek. Na konci druheho dna svietenia mi zacal maly odmietal prsnik, nemohla som ho nakojit. Cucol si len trosku a zaspal. Zbytok som si odstrekla, malemu to dali sestricky z flasky, ked sa prebudil. Na dalsi den odmietal prsnik opat, nenapil sa vobec. Vyskusali sme klobucik, kedze som mala zatvrdznute bradavky, maly sa pekne napapal. Avsak odvtedy (dnes je to uz treti den), maly sa nevie napapat inak, ako cez klobucik. Skusam vsetko mozne, prikladam na prsia, rozne polohy, avsak maly sa odmieta prisat bez klobucika. Skusam si aj odstrekovat na podporu tvorby mlieka, avsak, rada by som kojila vylucne prirodzenym sposobom. Viete mi poradit, co robit, vyskusat, aby som toho dosiahla ? Dakujem, Katarina

Milá Katarína,

vo vašej situácii sa dá urobiť veľa pre zlepšenie. Bolo by najlepšie, aby ste požiadali laktačnú poradkyňu vo svojom okolí o osobnú návštevu.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prestaňte používať klobúčiky. Bábätko na klobúčiku nie je v skutočnosti prisaté. Je možné, že sa bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ho môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

Základným predpokladom pre to, aby sa dieťatko začalo k prsníku prisávať je aj udržať vynikajúcu tvorbu mlieka. Kúpte si kapsule senovky gréckej a benediktu lekárskeho a užívajte ich 3x3 denne z každého.

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si dieťatko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Je dôležité, aby ste podnikli horeuvedené kroky pre to, aby ste sa klobúčikov zbavili. Je možné, že to nebude jednoduché, ale stojí to za to. Ak by ste mali mimoriadne vynikajúcu tvorbu mlieka, tak je možné, že sa vám poradí dojčiť niekoľko mesiacov, ale bábätko, ktoré je prisaté na klobúčiku, nie je prisaté na prsník, priamy kontakt s prsníkom mu chýba, a dojčenie je viac než len pitie mlieka. Aj pri vynikajúcej tvorbe mlieka sa navyše môže stať, že sa postupne zníži. Aj toto je dôvod, pre ktorý je odstránenie klobúčika dôležité.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 10 dnove dieta, nechce sa prisat