Ako zvýšiť tok mlieka, aby bábätko neodmietalo piť?

Andrea    24.03.2023, 14:04

Dobrý deň, môj syn má 2 mesiace a asi pred 3 týždňami začal odmietať piť z prsníkov. Prisaje sa, chvíľu pije, kým mu dobre tečie a potom sa odtiahne a začne plakať. Myslela som si, že je to spôsobené nedostatočným množstvom mlieka, tak som začala skúšať rôzne veci preto, aby som zvýšila laktáciu. Viem, že dieťa by sa asi pre zvýšenie tvorby mlieka nemalo dokrmovať umelým mliekom, ale nijakým spôsobom som ho nevedela "donútiť" piť, aj po veľkom trápení. Zvolila som preto postup, že kojím približne 20 minút (10 z každého prsníka), potom dokŕmim umelým mliekom a zatiaľ si odstriekam mlieko, ktoré "nechcel" vypiť a dokŕmim ho ním po ďalšom kojení. Zistila som, že mlieka mám vlastne dosť, pretože po kojení odstriekam ešte cca 40 ml dokopy a dokrmujem ho 40-60 ml umelým mliekom. Čiže hádam, že problém bude asi v pomalom toku mlieka. Po dobu 3 týždňov teda každý deň pijem čaje na kojenie, meltu, jem polievky, mliečne produkty atď. Bolestivé bradavky nemám, myslím si, že bábätko sa prisáva správe, pozerala som aj Vaše videá, ako sa má bábätko správne prisať. Som po cisárskom reze a mám veľké prsia, počula som z viacerým strán, že toto sú dôvody, pre ktoré ženy často nemajú mlieko a nekoja. Neviem čo je na tom pravdy, ale pre istotu to uvádzam tiež. Dokrmovala som najskôr cez fľašu, ale bola mi doporučená cievka, tak dokrmujem cez ňu na prsníku. Najskôr kojím bez cievky, kým dieťa pije bez problémov, potom pridám cievku. Neviem ale nakoľko si cez ňu dieťa potiahne okrem umelého mlieka ešte niečo aj z toho môjho. Nemám zatiaľ pocit, že by sa mi tvorba mlieka zvýšila. Vedeli by ste mi preto, prosím, poradiť či niečo z vyššie menovaného robím nesprávne, prípadne čo môžem pre zvýšenie produkcie mlieka ešte viac urobiť? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

Milá Andrea,

problémy s dojčením sa najefektívnejšie riešia v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY. Odporúčame vám preto obrátiť sa na niektorú z laktačných poradkýň z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Samotný fakt, že žena nepociťuje bolesť pri dojčení nie je rozlišovacím znakom, či je bábätko správne prisaté. Je možné, aby prisatie bábätka bolo možné zlepšiť a pritom jeho matku nebolia bradavky ani prsníky. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pri bábätkách, ktoré sa správajú tak, ako popisujete vo vašej otázke, najčastejšie v osobnom kontakte zistíme, že reagujú na tok mlieka, ktorý vnímajú ako nedostatočný. Typickým obdobím, kedy toto ženy začnú pozorovať býva obdobie medzi mesiacom až 3 mesiacmi života bábätka. Rovnako je typické, že bábätká v takejto situácii bývajú menej spokojné s dojčením pri bdelom stave a sú ochotnejšie dojčiť sa v noci alebo pri zaspávaní či precitaní. Je možné, že si v tejto situácii ešte stále dokážete odstriekať mlieko, bábätká v tejto situácii reagujú na to, že tok mlieka poklesol oproti tomu, ako boli kedysi zvyknuté. Tok mlieka postupne môže klesať kvôli rôznym príčinám. Jednou z častých príčin, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli. Veľké prsníky ako také nie sú dôvodom pre vznik tejto situácie, ale pôrod cisárskym rezom sa v našej spoločnosti často spája s absenciou kontaktu koža na kožu po narodení bábätka, s oddelením bábätka od matky, čas aj s dokrmovaním, používaním fľaše či cumlíka, zavinovačiek v prvých dňoch po narodení bábätka a toto všetko má potenciál neskôr spôsobiť správanie bábätka, aké popisujete.

Buďte pri riešení tejto situácie v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste získali odporúčania šité na mieru, ale tiež podporu a povzbudenie. Spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčanie prsníka vám spolu s úpravou prisatia bábätka pomôže, aby ste nemuseli po dojčení odsávať. Vďaka zlepšeniu prisatia a stláčaniu prsníka počas dojčenia totiž môžete pomôcť bábätku získať všetko dostupné mlieko z prsníka a tak to mlieko, ktoré potom odsávate, pomôžete vypiť bábätku priamo z prsníka.

2) Naučte sa spoločne s laktačnou poradkyňou rozlišovať pitie bábätka a podľa toho, ako sa bábätko správa a reaguje na tok mlieka, spoločne rozhodnite, v akom čase je vhodné pridať k dojčeniu aj dokrmovanie laktačnou pomôckou (cievkou), ktorú už používate:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Pri takomto dokrmovaní je dôležité pomôcť bábätko udržať pri dojčení, vložiť cievku laktačnej pomôcky bábätku do pusinky ešte pred tým, než sa začne hnevať, než by odmietlo dojčenie.

3) V tejto situácii je kľúčové zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, prečítajte si viac v tomto materiáli:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zvýšiť tok mlieka, aby bábätko neodmietalo piť?