Streptokok

Lucia Tóthová    27.03.2013, 14:57

Mám skoro 7 mesačnú dcérku. Už dva- krát mala streptokoka v nose, brali sme antibiotiká. Samozrejme ju dojčím. Chcela by som sa opýtať či mohla streptokoka dostať odo mňa cez materské mlieko. Keď som bola tehotná mala som streptokoka a nebrala som antibiotiká. Mala by som ísť k obvodnej doktorke na výtery? vopred ďakujem

Milá Lucia,

to, že máte streptokoka, nie je dôvodom na to, aby ste nedojčili svoje bábätko. Pre mnohých ľudí je streptokok súčasťou bežnej bakteriálnej flóry, bábätko sa s ním stretne bežne, nachádza sa na prsníku, v materskom mlieku ako súčasť množstva, približne 700 ďalších baktérií, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a je to tak správne. Zároveň dieťatko totiž dostáva v materskom mlieko protilátky a toto je najbezpečnejší spôsob, ako môže mať bežnú bakteriálnu flóru, budovať si imunitu a podobne.

Ak nemáte klinické príznaky akútneho ochorenia, nemá zmysel, aby ste chodili na výtery, prípadne, aby ste užívali antibiotiká len na základe pozitívneho výteru bez ďalších klinických príznakov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok