Odmietanie prsníka

Anka    24.03.2013, 15:31

Dobrý deň, moja 9-mesačná dcérka začala odmietať prsník a dojčenie ako také. Asi pred týždňom sa začala menej dojčiť cez deň, keď som jej prsník ponúkla, tak sa buď po chvíľke pitia odtiahla alebo sa prisala a hneď sa odtiahla. Včera a dnes sa tento problém ešte zhoršil, dcérka sa cez deň takmer vôbec nechce dojčiť, vydrží aj 4-5 hodín a viac hodín bez dojčenia, keď sa potom ozve a ja ju priložím k prsníku, tak potom sa chová tak ako popisujem vyššie.V noci a večer pred zaspatím sa nadojčí celkom bezproblémovo, v noci dojčíme 1x, niekedy 2x, viackrát sa nezobudí. Dnes som si cez deň začala odsávať mliečko vtedy, keď sa odmietla dojčiť alebo vtedy keď sa dojčila a po chvíľke sa odtiahla. Aj keď sa po prisatí po chvíľke odtiahla, odsaté mliečko, ktoré som jej ponúkla v poháriku, všetko vypila.Navyše som dostala dnes menštruáciu. Začala som si opätovne dávať senovku s benediktom - 3x3 denne z obidvoch, ak by to bolo z nedostatku mliečka. Cumlík sme používali asi do 6. mesiaca, potom sme ho zrušili, pretože ma dcéra začala hrýzť do bradaviek. Od vtedy asi 2 mesiace sme sa dojčili krásne a bezproblémovo, dcérka sa dojčila plus mínus každé 2-3 hodiny z obidvoch prsníkov. Teraz keď sa mi ju podarí prehovoriť, tak si dá, ale väčšinou iba z jedného prsníka, z druhého už nechce, prehne sa ako luk a už ju k prsníku nedostanem. Aj z tohto dôvodu som si myslela, že to z nedostatku mlieka nebude, keď jej stačí iba z jedného. Z obidvoch prsníkov sa napije iba večer a v noci.Príkrmy už sme zaviedli, snažím sa ju nadojčiť vždycky pred tým ako jej dám príkrm. Ten jej dávam väčšinou pol hodiny až hodinu po dojčení.Veľmi by som chcela dojčiť do prirodzeného odstavenia, ale priznám sa, že už som z toho veľmi unavená.Je toto nejaký štrajk v dojčení, alebo to súvisí s príchodom menštruácie? Jednodňovú menštruáciu som mala aj minulý mesiac a žiadne také správanie si nepamätám. Ak je to štrajk v dojčení, ako sa mám pri ňom správať? Mám si mliečko odsať a dať jej ho z pohárika alebo jej dať viac príkrmu a vodu od smädu? Ako dlho taký štrajk v dojčení môže trvať? Ešte by som sa chcela spýtať- dcérka sa odmieta dojčiť inde ako doma. Keď sme niekde na výlete, na návšteve alebo inde mimo domov, tak sa prehne ako luk a nechce sa vôbec prisať k prsníku. Nadojčí sa potom až vtedy keď prídeme domov. Toto správanie trvá už dlhšie, približne od 6. mesiaca. Čo by som mala spraviť, aby sa dojčila aj mimo domu a nemala s tým problém? Ďakujem veľmi pekne za všetky odpovede.

Milá Anka,

situácia, keď dieťatko začne takým spôsobom, ako popisujete, odmietať dojčenie, pravdepodobne predstavuje štrajk. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje. Spôsob, akým sa bábätko prisáva, ovplyvňuje aj používanie cumlíka. Hryzenie pri dojčení môže byť prejavom zníženia tvorby mlieka a prvými prejavmi reakcie bábätka na zníženie tvorby mlieka môže byť práve správanie, ktoré popisujete okrem hryzenia – odmietanie dojčenia vonku, prehýbanie sa do luku.

Kľúčové v tejto situácii je zvýšenie tvorby mlieka. Odhadnúť, ako dlho bude trvať, kým sa situácia zlepší, nie je možné, ale máme skúsenosti, že ak mamička postupouje podľa tohto materiálu o štrajku:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

čím viac krokov z protokolu robí, tým rýchlejšie sa situácia začína upravovať.  Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Dôležité v tomto bode je udržanie tvorby mlieka odstriekavaním, tak ako to už robíte - odstriekané mlieko môžete dcérke dávať do jedla či do hrnčeka na pitie.

Okrem toho využívajte kontakt, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dcérka sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatá v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ju do dojčenia nútili. Dajte jej čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dcérka bude opäť dojčiť tak ako predtým. Momentálne sa nemusíte obávať, že by dcérke z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsníka